Stanice AMC (Mad Men, Breaking Bad) vypustila do světa zombie seriál The Walking Dead. Hlavní hrdina Rick Grames se probouzí v nemocnici, kde není ani živáčka. Po pár zmatených minutách se rychle vydává domů za rodinou a snaží se zjistit, co se tady ksakru děje. Znalý divák však již dávno ví o co tu jde. Svět upadl pod nadvládu nenasytných zombíků, kteří reagují hlavně na hluk, pach a čerstvé maso. Po cestě za rodinou potká Rick několik různých přeživších a hned zcela jasně pochopí pravidla postapokalyptického zombie světa. Podle některých komentářů na CSFD jde málem o seriálovou událost desetiletí. Já si to nemyslím.

Seriál vznikl podle komixu stejného jména od Roberta Kirkmana ( + Tony Moore a Charlie Adlard) a provázel ho masivní hype, především díky jménu tvůrce – Frank Darabont. Neznáte? Ale znáte. Tenhle scenárista a režisér totiž natočil film Vykoupení z věznice Shawshank, jeden z nejlepších filmů všech dob (na žebříčku CSFD obývá 1. místo). No, řekněte sami, kdo by se sakra netěšil?

Darabont natočil pouze první díl a potom už vystupuje jako producent.

S čím jsem tedy měl problém? Jak už to bývá, s příběhem. Je jedním slovem řídký. Walking dead měl být původně pouze 6 dílnou minisérií, ale po pozitivním ohlasu diváků se k němu přiklepla i druhá série. Na netu jsem si našel i komix a scénář se ho podle prvního sešitu drží jako klíště. Škoda, protože to co funguje v komixu, nemusí fungovat ve filmu. Podobně jako u divadelních her.

Všechno dění by se vešlo do poloviny série. Například po útoku zombíků na tábor se 30 minut řeší z prdu kulička (spálit/nespálit/kdo umřel/jaký byl/co s ním/ kdo za to může) a už vůbec jsem nepochopil postavy, které se probírají celým dílem – černoch se synem, vidlácký rasista- aniž by se potom s nimi nějak dál pracovalo, i když se to jasně nabízí. Pořád čekáte, že se další díl nějak zapojí do příběhu a ono nic. O to víc mi přijde divné, že se mělo jednat o uzavřenou minisérii, když tyhle dějové linky zůstaly otevřené.

Nikdo neřeší, co se přesně stalo, co dělat dál. Prostě jsme přežili, takže tak nějak budeme žít dál s tím málem, co jsme zachránili a nazdar bazar. Walking Dead se nevyhl tradičnímu klišé jako je probuzení v prázdné nemocnici (aneb 28 dní poté) a hlavně tomu, že zombíci se objeví jakmile se to hodí. Do cíle A se hrdinové dostanou jedním šmahem, ale zpět do bodu B se musíme prostřílet kupou zombíků. Nelogický výbuch v posledním dílu jsem už jenom znuděně odmávl rukou a raději jsem ani nepřemýšlel nad chováním vědce nebo skupinky přeživších, které zřejmě nic nezajímá, na nic se neptají, takže se nic zásadního nedozvíte.

Ani se Darabontoci nedivím, že povyházel scenáristy a do druhé série půjde se zcela novou krví. Nicméně by se měl možná taky nechat vyměnit, když to celé uplácal.

Na druhou stranu, když už se něco děje, je to fajn pokoukáníčko. Kamera je filmová jako víno, z úvodních titulků sálá správná zažloutlá dusná atmosféra a zombíci nevypadly z maskérny ČT1. I přes výčet chyb mě první řada vlastně potěšila. Moje naděje se proto vztahují k 2. řadě, která bude mít už 13 dílů, a ve které se snad bude dít i něco zásadnějšího. Doufám. Zatím je to takový lepší průměr – 60%.



  1. Miridia
    10:59 - 20. Bře , 2011           

    Walking Death sem viděl,
    pokud má někdo rád Zombie akce, tak tohle se bude líbit. Není to přehnané, je to prostě seriál se zombie, kterej dle mého tady fakt zatím nikdo neudělal. WD je jedničkou a nasadil vysokou laťku, můj názor. Zda se objeví něco lepšího? Na to říkám – určitě.

  2. Ajvngou
    2:39 - 21. Bře , 2012           

    P.S. od druhý řady se držte radši dál nebo vám ta nuda a klišé utrhne hlavu.


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/42073/virtual/www/wp-content/themes/dum-dum-ajvngou/comments.php on line 72