Kdo viděl nebo zná pořad Ano, šéfe! už určitě ví, kam tenhle článek směřuje. Restaurace U Štěpána byla nejúspěšnějším podnikem v této show, protože nabízela nejenom vynikající koncept (budoucí bio steaky pasoucí se hned za restaurací) a prostředí, ale i příjemné skromné majitele, kteří s tím měli chuť něco udělat a taky udělali. Proto jsme si to s manželkou zvolili jako cílovou destinaci a odjeli na pár dní do vesničky Petrovice u Sušice do hotýlku a restaurace U Luhanů na Šumavě, protože bližší ubytování jsem nenašel. A vskutku, k Štěpánovi to bylo asi 200m. Jeden z mála kladů tohoto hotýlku, ale o tom až jindy…

Jelikož sláva podniku byla díky Zdeňku Pohlreichovi enormní a už na stránkách Biofarmy Vojetice (jinak právě Hospůdka U Štěpána) se psalo, že do 10.7.2010 mají plno, již 2.7. jsem se snažil zarezervovat stůl měsíc dopředu. Ale ouha! Co se nestalo. Po několikátém vytočení uvedeného čísla pro rezervace na webu se mi vždy ozvalo jediné: „Volaný účastník je dočasně odpojen z provozu“.

Co udělá moderní člověk pokud se nemůže dovolat? Samozřejmě napíše email. Ale ouha podruhé! Týden žádná odpověď, zkouším tedy znovu telefon, znovu stejná odpověď, zkouším napsat další email, potom další (z jiné adresy), znovu volám, všechno marné.

Čtyři dny před odjezdem dostávám odpověď, že termíny rezervací jsou plně obsazeny a že přes email rezervace neberou a ať volám v pondělí, úterý a středu od 9-12. Přísahám, že až teprve teď objevuji na jejich webu stejné upozornění, které jsem obdržel emailem. Myslím, že předtím tam rozhodně nebylo, ale teď už si 100% jistý nejsem. Celkem nakvašeně zkouším v pondělí přesně v 9:00 telefon. Neuvěřitelné! Telefon hlásí obsazeno. Ok, zkusím znovu… obsazeno… ok ok… ještě jednou… „Účastník je dočasně odpojen z provozu“… paráda. Co naplat, pět minut pauza a jedu nanovo… chvilka napětí a telefon zvoní!!

Na otázku, zda nemají JAKÉKOLIV místo na JAKÝKOLIV čas od středy do neděle tento týden dostávám smutnou odpověď, že je bohužel vše obsazeno, ALE(!!) že ven na zahrádku rezervace nedávají, tak ať to zkusíme někdy od tří do pěti. Naděje umírá poslední.

Ve středu po příjezdu nastal Den D, kdy s překvapením zjišťujeme, že i když cedulka pro cyklisty u našeho hotelu ukazuje „Vojetice – 2km“, Štěpán se objevuje po pěti minutách chůze. Pro změnu žádným překvapením nebylo, že místa na zahrádce jsou plně obsazená, ale zajímavé je, že některá mají na stole cedulku „RESERVE“ (i přes to, že „ven rezervace nedávají“). Zkoušíme, zda by nám tedy taky nedali rezervaci. A teď pozor… „Víte, to je zcela VÝJIMEČNĚ ty rezervačky venku, to my normálně nedáváme, to je teď pro jednu skupinu“, říká ochotná slečna, „ale zkuste to ve čtvrtek nebo v sobotu hned v 11:00, v pátek máme zase rezervaci i venku… ale to je VÝJIMEČNĚ.“

Ve čtvrtek jsme vyrazili jen tak na čumendu. Situace se opakovala, beznadějně plno. Inu, prdíme na to – počkáme si na sobotu!

Tentokrát jsem to nenechal náhodě!  Jak můžete vidět na následující fotce, místa venku jsme obsadili přesně v 9:40. HAHÁÁÁ!! Balící kempaři (o pár metrů vedle je i klasický kemp na stany) se trochu divili.

Pomalu se blíží 11. hodina a stoly se začínají plnit. V 10:30 už bylo plno a další půlhodinu jezdili auta jen to hvízdalo. Někteří se jenom podívali a zase jeli pryč, ty otrlejší nahlíželi do otevřených okýnek restaurace a ptali se na rezervace.

V mezičase přistává u sousedního stolu cedulka „RESERVE“ (už se ani nedivíme, jenom nás to víc napružilo). Jakmile se i u našeho stolu objevuje obsluha s další cedulkou „RESERVE“ a říká magickou větu: „Já ten stůl potřebuji, takže pokud byste mohli…“ pomalu začínám ztrácet vědomí a z posledních sil vykřikuji: „Ne! Ne, ne. My tady sedíme už od půl desátý a nikam nejdeme, dejte to tamhle těm lidem“ a ukazuji na ty, co si situaci nepojistili tak včasným příchodem jako já. Mohutná vlna odporu servírku poněkud znejistila, takže se vážně otočila a zkusila štěstí vedle. Naštěstí to byli pouze lidé, kteří čekali na vlastní rezervaci uvnitř, dokud se neotevře, takže paní slaví vítězství. Člověk by si myslel, že REZERVACE venku se nedávají. Nasranost zamořuje naši skupinu.

Konečně držíme jídelní lístek:

Jak vidno, z levného kraje bio steaky nejsou. To je v pořádku, za kvalitu se platí a ty ceny steaků jinde jiné taky nejsou.

Začínám objednávkou na hovězí játrovou paštičku s cibulkou a brusinkami (65,- myslím). Jeden rohlík je nakousnutý, protože jsem nevydržel a na focení ihned zapomněl. Pečivo čerstvé, paštika fajn, snad mohla být trošičku výraznější.

Objednávám si rumpstek s cibulovou krustou (přesně ten, co poradil Pohlreich v Ano, šéfe!). Jako přílohu dozlatova restované brambory. Pokud by vás bylo víc, určitě si dejte jednu porci brambor pro dva, protože porce je akurátní a většina našeho stolu to nezvládla. Na fotce vypadá trochu ploše, ale není tomu tak.

Další objednávky: Pečený steak ze zadního podávaný s čerstvým křenem, ciulí, hořčicí a chlebem (foceno u cizího souseda 🙂 )

Pečený steak ze zadního podávaný s hříbky na cibulce.

Rumpstek podávaný s cibulkou, slaninou, čabajkou, fazolemi a chilli:

Všechny steaky byly jak mají být a určitě bysme si pochutnali víc, nebýt nepříjemné pachuti ve vzduchu kvůli rezervacím a tím pádem i nabroušené náladě vůči všemu „štěpánskému“. Obsluha byla rychlá a na objednávku jsme čekali opravdu jenom chviličku.

Majitelům bych poradil, aby té paní/slečně co určitě sedí od pondělí do středy u telefonu a dělá rezervace, tak aby jí založili něco jako email rezervace@ustepana.cz, který by měla taktéž na starost. Na stránkách by také mělo být aktuální datum, dokdy je beznadějně plno a neříkejte mi, že by to potom najednou nešlo. Poslední rada se týká rezervací venku – když říkáte, že je ven nedáváte, tak je nedávejte. Ušetříte si čas a nikomu nebude muset vysvětlovat, proč jsou venku rezervace.





  1. Hanka
    10:43 - 5. Čvc , 2013           

    Nerozumím tomu, proč zde někdo odsuzuje negativní komentáře nebo naopak pozitivní. Byť jsme neměli příliš dobrou zkušenost a napsali zde k tomu komentář, tak je to jen sdělení svých zkušeností a znamená to pro nás jediné, že už se nám vracet nechce a zůstaneme věrni jen oblíbené steakové restauraci, která je ve svém okolí vyhlášená a zpravidla je třeba se předem objednávat, ale nestane se, že bychom se setkali s tak odmítavým přístupem.

    A co tím chtěl básník říci? Je přece nad slunce jasné, že nemůžou být jen spokojení hosté nebo jen nespokojení, vždy se najdou lidé z obou skupin. Těm, kdo také neměl dobrou zkušenost rozumím a těm, kteří naopak byli nadšeni to opravdu přeji a přeji to samozřejmě také Štěpánovi a jeho personálu.

  2. jarda
    12:53 - 11. Čvc , 2013           

    Zdravím. My jsme byli U Štěpána 9.7.2013 a to i přes hodně negativních ohlasů. Jídlo sice není z nejlevnějšího kraje, nadruhou stranu já dostal za 170kč tři velké „fláky“ výborného, krásně měkkého dušeného krku s užasnou omáčkou a asi 25ti liškama (houbama). Takže opravdu na mě nikdo nešetřil. Je fakt, že dávat 230kč za hamburgera (i když obrovského) mi přijde hodně, ale z meny se dá vybrat i za přijatelnější cenu.

    Za mě tedy spokojenost a nemám problém se tam jednou za rok vrátit.
    ´
    PS: že je obsluhy zbytečně moc je fakt. Může mi to být sice ukradené, ale vidět, jak maká jeden a další dva se flákaj a přitom si řikat, že to maso je tak drahý, aby se všichni tři zaplatili neni až tak dobrá vizitka (můj názor).

  3. JAN
    21:36 - 16. Čvc , 2013           

    ceny světové,ale výsledek nic extra.Porce maličké a hlavně dezert kpeček zmrzliny ze slehačkou a trošku jahod za 65kč,to už bylo i na mě dost.No,asi tenhle podnik je pro pracháče.Já rozumím,že za kvalitu se platí,ale očekávám,že se najím.Jednou stačilo a nikdy víc.

  4. stas
    21:15 - 24. Srp , 2013           

    Nepochopim vase nadseni lidi. Ted jdu od Stepana. Najite se mnohem lip ve vice podnikach v Praze. Nemluvim uz o Nemecku a Rakousku. Stejky ze zadniho- naprostej shit. Pupek -ok ale cena 🙁 Asi tady na Sumave nic lepsiho neni, ale tohle kurva neni gastronomicka destinace…

  5. Tomáš
    9:52 - 4. Pro , 2013           

    Já nechápu, proč si tady lidí stěžují, že místo propečeného steaku dostali trošku krvavější..??!! To jen opravdový hlupák si nechá hovězí steak připravit propečený a ani se kuchaři nedivím, že nemá srdce ho propéct zcela, protože takové znehodnocení nejlepšého masa mu musí drásat srdce… Když někdo chce propečený steak, ať si ho udělá doma!!

  6. nick
    23:57 - 12. Led , 2014           

    Jednoduše. Hrůza. Neváží si lidí a pan skromný a paní ubrečená jsou zcela jiní než v TV s Polreichem. Ceny jak v Monte Carlu, obsluha běs, všude reserve a lidi nikde a sednout si nesmíte.Maso a jídlo celkově bez čehokoliv navíc, toho něco z lidského umu. Kus flákoty a nic více. Na co si tihle burani hrají nechápu. Již nikdy více, to si příště raději 5000 covkou připálím.

  7. tomast
    22:47 - 6. Kvě , 2014           

    Mel jsem tu smůlu, že jsem tuto ,, restauraci,, navštívil. Po dvouhodinovém čekání venku nás posadili ke stolu, který byl celou dobu volný. Bohužel jej nestačili uklidit. Ve sklenici na víno byla hlína apod.. Všem nám donesli steaky krvavý i když ho tak nikdo nechtěl. Na požádání je dotáhli, ale i tak si nikdo z nás nepochutnal. Ve finále nás dva ze čtyř chtěl číšník natáhnout. Za odměnu neviděl ani halíř navíc. Za ty peníze nejhorší kulinářský ,, zážitek,,. Na 100% nás tam už nikdy neuvidí.

  8. Tereza
    17:38 - 16. Úno , 2015           

    Jídlo nemohu hodnotit, protože k němu ani nedošlo. Hospůdku jsme s přítelem chtěli navštívit již delší dobu. Na Valentýna se nám to zdálo jako nejlepší nápad. Rezervovali jsme si místa tři dny před. Jelikož máme jorkšíra ( 2 kg), psali jsme do hospody email, jestli je možnost dorazit i s ním. Žádná odpověď nepřišla, tak jsme na něj raději vzali tašku,a vyrazili jsme na oběd z Plzně. Když jsme přišli do hospody, nahlásili jsme velice „příjemnému“ číšníkovi naši rezervaci. Číšník nejdříve zmateně hledal naši rezervaci v papírech, což se mu nepovedlo, pak nám řekl, že teda nějaké místo má. Poté se otočil k počítači, kde kliknu na rezervace a hned první byla ta naše. Po tomto dlouhém a trapném vystávání nám konečně oznámil, že tam pejsci nesmí. Tak jsme ukázali, že máme tašku na psa, a že ho tam dáme. On nás ovšem zarazil, že ani v tašce tam být nesmí a “ laskavě“ nám poradil, ať ho necháme v autě. Ještě jsme se zeptali, proč nám nikdo neodpověděl na mail, kde jsme se na pejska ptali a na to nám nedokázal odpovědět a plácal něco o tom, že se to má psát do rezervace. Z toho vyplývá, že email uvedený na jejich stránkách je v celku k ničemu. S údivem jsme odmítli s tím, že tedy jíst nebudeme a číšník nás prostě nechal odejít. To celé sledovala paní majitelka a bylo jí úplně jedno, že návštěvníci odcházejí. To svědčí o tom, jakou komedii hráli na lidi, když chtěli přilákat návštěvníky v pořadu Ano šéfe. Zřejmě již mají vyděláno a lidský přístup je jim cizí. Chápu, že není vhodné, aby pes pobíhal po hospodě, ale pokud je možné, vzhledem k jeho velikosti, ho dát do tašky pro psy, nevidím v tom problém a ještě nikde jsem se s ničím podobným nesetkala. Proto tuhle hospodu nedoporučuji navštívit se svým čtyřnohým miláčkem, jelikož zde mají rádi zvířátka jen na talíři.

  9. Ajvngou
    20:13 - 16. Úno , 2015           

    Terezo, jejich přístup k e-mailu se evidentněza ty roky nezměnil… Doporučuju vám navštívit další hvězdu Ano, šéfe, ovšem tentokrát s přístupem opravdových milých lidí: http://www.ajvngou.cz/restaurace-u-zbehlika/ Byli jsme tam dvakrát, poprvé dokonce čtyři dny a výborné. A ten přístup… Úplně někde jinde než Štěpán.

  10. Míra
    13:40 - 23. Čvc , 2015           

    Byli jsme tam, a byla to hrůza. Na stolech cedulky Rezervé, ale to pouze pro to, aby to vypadalo, že tam mají pořád nabito. Přidrzlý číšník, s dialektem, dle jídelního lístku jsme si dali rajskou za 198,- se čtyřmi knedlíky a cca 2 polévkvými lžícemi omáčky. Asi docházela.Jinak omáčka dobrá, ale maso z krku nedotažené. Dál karbanátek s bramborovou kaší. Karbanátek přesolený, kaše nechutná. Celkově – ceny n úrovni, ale jídlo zaostávalo. Číšníka jsem urazil spropitným 4,- Kč.

  11. Vladimír
    11:27 - 3. Srp , 2015           

    Hospůdku jsme si dovolili navštívit v pátek 31.7.15 ve 21,00 a to jsme neměli dělat. Na všech stolech měli rezervace, sedli jsme si tedy venku. Objednávající číšník byl celkem příjemný, a objednání proběhlo v pohodě. Uvnitř byli naši známí, kteří nám uvolnili stůl, a tak jsme si k němu chtěli sednout. Co se odehrálo s číšníkem uvnitř bylo dost ponižující. V rychlosti jsme snědli, co jsme si objednali, zaplatili za čtyři porce přes Kč 2000.- a vypadli. Majitel seděl uvnitř u stolu a svou přítomností to vše schvaloval. Děkujeme za zkušenost ….

  12. Ajvngou
    17:12 - 3. Srp , 2015           

    Vladimír: úplně jsem to nepochopil, známí vám uvolnili stůl a…? Co se stalo „uvnitř s číšníkem“?

  13. Vladimír
    16:18 - 4. Srp , 2015           

    Už se mně tady nechce řešit pingl, který dost nevybíravým způsobem naběhne na hosta, že má zítra svatby a že stůl potřebuje na další den a hosti jsou pro něj povl.
    Majitel by tam měl dát ceduli: máš-li problém s obsluhou a jídlem, vyřeš si to na místě, jak umíš a nebyla by tu žádná recenze.

  14. Ajvngou
    20:23 - 4. Srp , 2015           

    Aha, díky.

  15. Ladislav
    1:31 - 28. Říj , 2015           

    Pohlraich když dělá namátkové kontroly jak vaří po roce se měl domluvit s obyčejným zákazníkem který nemá s ním nic společného a pěkně ho vyzkoušet jak vaří přes tuto cizí osobu.
    Věřím, že by mu ty tři hvězdy nedal a ještě by to musel sundat i tu jednu hvězdu.
    V každém případě mu nic nebrání aby se tam vrátil i po 5 letech ale to je mu v podstatě zřejmě asi jedno.
    Svou práci si odvedl a divákům ukázal dost na to, že si v podstatě nedělá hlavu s recenzí která se zde řeší.
    Popularitu už má.
    Jen by mě mrzelo kdyby mu ta popularita stoupla do hlavy natolik aby nepřestal dělat namátkové kontroly častěji.
    Když čtu ty sumy jaké chtějí za jídlo tak si dovolím tvrdit, že to je jako by vařili pro presidenta ale ten by si nepochutnal.
    Má raději vepřové.
    Na závěr jsem již předem zklamaný a určitě se tam v nejbližší době nezastavím.
    (Štěpáne Štěpáne co to nosíš ve džbánu ?)
    Myslím, že si koleduješ malou účastí do budoucna který se bude rovnat krachu!

  16. Marek
    3:24 - 26. Pro , 2015           

    V restauraci jsem byl dvakrát, v obou případech byla rezervace provedena téměř dva měsíce předem a v obou případech bylo volno na oběd až ve tři odpoledne.
    Jídlo bylo výborné, ale v restauraci byl nával a jakkoli bylo dost personálu, na kvalitě služeb to bylo znát.
    V jednom případě kamarád dostal oproti ostatním směšně malý kousek masa a když to reklamoval, číšník to odnesl převážit a pak to přinesl s tím, že maso má 120g, což je přesně podle normy na 200g steak. Při placení se ale ukázali fér a bez objednání nám přinesli panáky (těm, co pili pivo) a zmrzlinové poháry (těm, co pili nealko) s tím, že to je na podnik, když jsme nebyli spokojeni.
    Osobně hodnotím restauraci hůře než třeba Angus steak v Soběsukách u Nepomuku – jídlo je stejně perfektní a stejně drahé, ale protože tam nebyl Pohlreich, můžete obědvat ve 12, nepotřebujete rezervaci 2 měsíce dopředu a restaurace netrpí šílenými návaly lidí.

  17. Alice
    14:46 - 15. Led , 2016           

    Jelikož můj stále básnil o Štěpánovi ze Šumavy, byly mi doma přehrávány všechny návštěvy Pohlerika. Dokonce jsem u nich brečela spolu se Zdeničkou. Tak jsem na Silvestra 2015 objednala stůl, abych mu udělala radost. Jeli jsme 180 km za vidinou výborného steaku a porce žeber, na kterém si pochutnával Zdeněk v jednom ze svých pořadů. To, co jsme ale zažili, byl absolutní šok. Oba jsme si dali paštiku za 130,-Kč porcička, tuhá – chuť o ničem, ale chleba k ní, tak ten byl dobrý. Bála jsem se paštičku dojíst, abych dokázala do sebe nasoukat tu porci masa :-). Dala jsem si steak z roštěné. Bože, to se nedalo rozkousat. Porcička naštěstí jako pro vrabečka, takže jsem nemusela žvýkat dlouho. Můj měl kousíček vařeného hovězího a ještě nadával, že to smrdí po rybě, ale mohl být rád, protože to alespoň dokázal rozkousat, bylo předvařené. Dcera měla dětskou porci, telecí steak a bramborovou kaší. Stejná žvýkačka jako ta má porce, takže do sebe třemi hmaty seškrábla bramborovou kaši a já už se smíchem žvýkala její maso. Přece to tady za ty prachy nenecháme. Nevěřili jsme vlastním očím. Dcera pak pozorovala děti vedle u stolu a předhazovala mi, že oni to také nejí. Ke vší té atmosféře na polici vedle mne byly vystaveny prázdné lahve od vína. Opravdu zrak mě přecházel. Zdeničko, Zdeničko a já se tak těšila a tak Vám fandila. Účet za 1439,-Kč s tuzérem 1500,-Kč s tím jsme ale počítali, jen jsme mysleli, že se za ty peníze najíme. Ani foto jsme si neudělali a rychle pryč. Naštěstí jsem udělala řízky na cestu, když jsme je cestou domu s chutí baštili, po tvářích nám smíchy tekly slzy. Pravda je, že jsem si protáhla život alespoň na 10 let. Smíchy jsem se zajíkala ještě o půlnoci u ohňostroje. Pozitiva: Dcera už ví, jak lživá je reklama a usoudila, že vařím mnohem lépe. Alice

  18. Andrea
    4:47 - 23. Srp , 2017           

    Byli jsme v hospůdce před 4 lety a samozřejmě nás namotivoval Zdeněk Polraich.Dala jsem si steak a nic lepšího jsem doté doby neochutnala.Jídlo bylo vynikající,zrovna tak prostředí.Stejně jako já,byla spokojena s jídlem i celá naše rodina.Obsluha působila nabubřele a velkopansky,ale to jsme přehlíželi.Znovu jsme se letos v červenci vypravili na dovolenou do jižních Čech i s přáteli a návštěvu restaurace U Štěpána s radostí opět zařadili do programu.S asi dvouměsíčním předstihem jsme si stejně jako poprvé objednali rezervaci a těšili se.Ještě v předvečer návštěvy jsme se všichni motivovali znovushlédnutím pořadu „Ano šéfe!“Byli jsme ale strašně zklamáni.Na hlavní jídlo jsme čekali hodinu a třičtvrtě!!!,takže místo oběda jsme měli časnou večeři,ale hlavně všichni jsme byli velmi nespokojeni s masem.Maso bylo tuhé ,bez chuti.Malé porcičky,nikdo nebyl spokojený,takže jsme se nakonec cestou zpátky stavěli na jídle jinde,abychom se dorazili. Štěpán nás zklamal a dodnes litujeme,že jsme jídlo nereklamovali.Jak velikost porce,tak kvalitu masa.Vymazali jsme si i filmové epizody a již nikdy více.