Tak 2. března mi to začíná! Ano, šéfe, 3. řada. A abych byl řádně připraven na jihlavský díl, o kterém jsem již detailně poreferoval v předchozím článku, vydali jsme se s manželkou znovu do Radniční restaurace, abysme se mohli s předstihem přesvědčit, jak to asi s touhle restaurací dopadne. Jisté ohlasy se už ke mně donesly a zrovna pozitivní nebyly. Prý v jídelním lístku nejsou žádná doporučená jídla od Pohlreicha a kachnu, co si onen pár objednal, museli vrátit. Ale jak říkám, všechno jsem to měl z doslechu. Ale i tak mě to trošičku nahlodalo a do restaurace jsem vstupoval s obavami…
První dojem byl poněkud záludný. Všechny židle byly navlíknuty do bílých prostěradel (nevím jak to říct jinak, prostě si představte židli, na kterou navlíknete prostěradlo jak ponožku na nohu), což mě na chvilku zarazilo, protože kromě jednoho stolu nikde nikdo a když probíhalo natáčení, byly tyhle strašidelná prostěradla jenom tam, kde se sedět nemohlo.
Jídelní lístek ovšem potěšil… Biftek s pepřovou omáčkou, kotlíkový guláš, grilovaná kotleta, pečený pstruh s cherry rajčátky… vše z šéfova menu jako minule a dokonce i víc. Manželka si vážně nemohla vybrat stejně jako já a jídelní lístek byl „tak akorát“, jak šéf vždycky doporučuje. Vybrali jsme si tedy kotlíkový guláš a grilovanou vepřovou kotletu. Od minula zde byl ale rozdíl: kotlíkový guláš byl sice o 15,- levnější, zato bez nabídky jeníkovské housky a kotleta pro změnu o 30,- dražší, protože byla bez přílohy, která se účtovala zvlášť (předtím byla za 125,- včetně opíkaných brambor). Nutno ovšem dodat, že porce masa byla vážně mohutnější než minule.
Absenci lehce rozpečené jeníkovské housky jsem nahradil objednávkou pečiva, což znamenalo poněkud oschlý rohlík, jehož špička měla zaděláno na struhadlo a za pár hodin by mohl do strouhanky. Slabota. Další nemilá věc: kotlíkový guláš jsem dostal bez talíře a bez lžíce. Šel jsem poprosit obsluhu a po menším čekání jsem konečně mohl ochutnat.
Tady se negativní pocity z natvrdlých rohlíků vrací zpět do pozitivních vod a já si vychutnávám guláš. Pořád výborný. Kóča (manželka, rozuměj) a její talíř vypadá taktéž slibně! Jednoduchá aranže, tak jak to má být, a slinopudný vzhled jídla. Bohužel zamrzel studený talíř a studená obloha (tedy kotleta „…se slaninou, cibulí a jablky“), stejně jako nerovnoměrně propečená kotleta po rozkrojení s jistou dávkou fantazie připomínající polskou vlajku. To všechno naštěstí chuti moc neubralo a do kuchyně směřuje studená pochvala (fifty fifty, pane kuchař).
Obsluha měla k dokonalosti daleko, ale jídelní lístek byl vážně dobře sestaven a každý si tam určitě něco najde, aniž by musel číst 50 stránek. Rozhodně se vydáme znovu a nebudeme se ji bát doporučit známým. Také si tipnu, že Radniční restaurace v Jihlavě získá Pohlreichovu hvězdičku… ale to se dozvíme až někdy v březnu. Zatím přeju dobrou chuť.
11:49 - 23. Úno , 2010
Hned bych si dal!! 🙂
23:17 - 14. Bře , 2010
Po dnešní návštěvě můžu doplnit Ivanovu recenzi o několik poznatků.
Prostředí – nemyslím si, že povlečení židlí něčemu pomáhá. Navíc mám zkušenost, že se provozovatel tímto většinou snaží zakrýt špinavé čalounění židlí. V kombinaci se světlými ubrusy to pak působí poněkud jednotvárně. Ubrus na našem stole byl navíc špinavý od předchozích hostů.
Prostření stolů – masový příbor a levný papírový ubrousek složený do špičky – nepřipadá mi to adekvátní úrovni, na jakou Radniční restaurace cílí, spíš mi to přišlo jako prostření na hotovky.
No ale nyní už k návštěvě podniku. Obsluhovalá nás milá, nicméně neprofesionální slečna. Místo nabídnuté Bonaquy přinesla vodu Toma. Martini bylo servírované sice se správnými přídavky (citron, respektive olivy), ale s jednou kostkou ledu (má se dávat zvlášť – obchodní inspekce by si na ní zgustla). Navíc tak hostům nedale možnost rozhodout, zda led chtějí nebo ne. Manželka led v nápojích nesnáší, já bych ho snesl zase víc než jednu kostku. Neznala ingredience jídel a po dotazu na rozlévané víno nabídla Muller Thurgau, ale po zhlédnutí Vinného lístku se z toho vyklubalo Chardonay. Pro její omluvu musím napsat, že údajně zaskakovala, ale pak ovšem nechápu, proč její, pravděpodobně zkušenější, kolega strávil téměř celou dobu naší návštěvy za barem. Při výběru jídel jsme měli dost smůlu – bruschetta, kachní prso ani kotlíkový guláš neměli!!! Bruschetta byla zrušena až po objednání – prý na ni meměli chleba?!! Takže nakonec to byla kachní játra s ananasem jako předkrm. Hlavní jídlo pak reprezentovala plněná panenka a manželka si dala houbové rizoto. Jídlo bylo v pořádku. Sice si umím představit, že při téměř prázdné restauraci mohlo být připraveno rychleji, ale přípustná mez čekání nebyla překročena. Horší už to bylo s dezertem. Z chudé nabídky (jablečný závin, palačinka a 3 druhy pohárů) jsme si vybrali jablečný závin. Naštěstí jsme si dali jednu porci dohromady. Byl sice domácí, nicméně strávil nějakou dobu v lednici a nasál tam její zápach a navíc skořice a cukr přebíjely jakoukoliv jinou chuť. Objednaná káva byla z těch lepších, které v Jihlavě můžete dostat.
Celkový dojem z návštěvy restaurace byl „neurazí, nenadchne“. Za účtovaných 610 Kč bych si uměl představit trochu více muziky (rozuměj kvality), ale na druhou stranu už jsem platil víc za horší. Na radnici rozhodně dobrou práci kuchařů, tedy až na toho, kdo objednává, kazí neprofesionální obsluha. Poslední poznámka platí kouření – čekal bych, že restaurace bude nekuřácká (tak to nařizuje i zákon – byla zde podávána jídla), nicméně ostatní hosté, očividně stamgasti, si vesele pokuřovali.
1:03 - 15. Bře , 2010
Obsluha tam byla vždycky na pytel – jako i teď v sobotu na 3. návštěvě a doplním: hvězdičku od ZP dostali, jen si jí dali tak blbě na ty vchodový skleněný dveře, že není skoro vidět.
23:35 - 22. Bře , 2010
Ty bílý židle vypadaj jak kukluxklan – vůbec se to tam nehodí.
18:35 - 18. Zář , 2010
to Jeff: kde jste přišel na to že zákon nařizuje nekuřácké prostředí tam kde se podává jídlo???
než začnete plodit bludy nastudujte si prosím zákon : č. 305/2009 Sb., kterým se mění zákon č. 379/2005 Sb.,o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.
a teprve poté filozofujte. Restaurace radniční je mi volná, neznám ji a nikdy jsem v ní nebyl. Dokáže mě ovšem jako provozovatele gastronomických zařízení vytočit někdo, kdo nerozumí tomu o čem mluví a všem ostatním lajkům podává mylné informace, které poté mezi lidmi kolují dál…