Mentalista, mohutně propagovaný kriminální seriál na Nově, který si získal vcelku velkou komunitu fanoušků. A já se divím proč. Patrick Jane (Simon Baker) pracuje jako konzultant u  policie, protože se již dlouho snaží dopadnout vraha své ženy a dítěte, jménem Rudý John. Patrick je extrémně všímavý, ze sebemenšího detailu dokáže vydedukovat téměř cokoli a stačí mu pouze pár vět na to, aby z vašeho chování poznal, zda lžete, mluvíte pravdu, nebo co si myslíte. Je to dozajista jeho kukuč roztomilého génia, který okouzlil spoustu diváků libujících si na ČSFD, jak je ten Mentalista výborný.

Překvapení… Mentalista je tak průměrný seriál, až se mi z toho kroutí kalhoty a z nohavic padají hnědé kuličky. Klasický casting hezkých zdravých tváří, průměrná kamera (fintičky jako v CSI tady nehledejte), scény plné patosu, humor pro mamky a taťky poslouchající Michala Davida. V podstatě bych to přirovnal k Herkulesovi nebo Xeně. V rámci žánru koukatelné, jinak naprosto průměrné (až podprůměrné), a na rozdíl od oněch zmíněných seriálů se bere až moc vážně.

Slibná linka v úvodním pilotu se sériovým vrahem Rudým Johnem se rozplyne hned na konci. V průběhu seriálu se sem tam dozvíme nějakou titěrnou drobnost, jinak je to epizodní záležitost jak vyšitá a Rudý John je jenom jakási připomínka. Hodí se leda k tomu, aby se Patrick mohl konečně zatvářit zasmušile, trochu si postesknit a hodit dlouhý pohled do prázdna. Utekl vám jeden díl? Nic se neděje, hlavně že víte, jak je Patrick Jane skvělý „detektiv“.

Každý díl začíná vysvětlením slova MENTALISTA, podstatné jméno. Člověk, který používá duševní prozíravost, hypnózu anebo sugesci. Mistrný manipulátor myšlenek a chování.

V podání Patricka to vypadá asi takhle: Mluví s člověkem, zeptá se na pár otázek, někdy se ho dotkne nebo udělá nějakou nečekanou věc a na svět dopadne těžkotonážní dedukce způsobující vír ve vašich hlavách jak na to ten kluk přišel. To si Patrick buď nechá pro sebe nebo řekne něco ve smyslu, když jsem se ho zeptal na to a to, tak on takhle mrkl levým okem a proto mi lhal a proto je to tak a tak, a protože je to tak a tak…  TAK! Na druhou stranu další  polovina dedukcí je stravitelná.

Ovšem kámen úrazu jsou jeho „hypnózy“. To se takhle Patrick lehce dotkne osoby, řekne jí, že byla zhypnotizovaná, a že až se setkají podruhé a opět se jí dotkne, tak mu řekne, co ji trápí. Navrch přidá chápavý úsměv zkušeného protřelého kouzelníka. Prásk! Druhé setkání letmý dotyk a informace tečou jako by otočil kohoutkem.

Znáte Darrena Browna? To je známý iluzionista, který pracuje na podobném principu, na jakém by se chtěl vést i Mentalista. Především znalost psychiky, žádné čáry. Jenomže tam, kde Derren Brown skvěle svůj trik vysvětlí, Mentalista se směje pod vousy a ohromenému divákovi neřekne ani prd. Většinou jde o triky, co Patrick provozuje na kolezích z vyšetřovacího týmu. Například řekne své kolegyni, ať myslí na číslo, udělá pár hokus pokus pohybů a uhádne to. Kdo chce vysvětlení, musí si najít jiný seriál. Omamovat diváka fintama je stará věc, ale MUSÍ SE VYSVĚTLIT, jinak to na obrazovce postrádá kouzlo.

Vedlejší postavy už snad být víc vedlejší ani nemůžou. Je to jeho čtyřčlenný tým podržtašků, kteří mají většinou za úkol jenom nedůvěřivě sledovat co dělá Patrick za vylomeniny, aby se nakonec na sebe ohromeně podívali a řekli si, páni, to je něco, to je boreček.

Nejvíc mě dostal díl, kdy se ptá šestnáctileté holky, která byla u vraždy a slyšela přijíždět vrahovo auto, jestli to byl podle sluchu benzín nebo diesel. Podobných WTF momentů jsem tam měl ještě několik.

Protrpěl jsem se až do 11. dílu a potom už jsem neměl sílu. Mentalista mě naprosto vyšťavil svou blbostí, což je u detektivky trochu problém. To už se raději podívám na Columba nebo To je vražda napsala.



  1. Sborez
    0:09 - 28. Srp , 2010           

    Krutéééééé.

  2. xxENDxx
    14:56 - 28. Srp , 2010           

    zajímavý je, že u HAUZE uplne stejnej princip funguje dokonale.

    Mnohem lepsi nez mentalista je Psych / Agentura Jasno (ze stejného ranku, jen mnohem zábavnější)

  3. Ládínek
    20:35 - 28. Srp , 2010           

    Jo mentalista je šit velmi tvrdého kalibru.
    S housem se to má tak, že tomu co říká hauz nikdo nerozumí, ani doktoři… A lidi raději koukaj na věc který nerozuměj než na věc o které věději že je to kravina.

    Jinak dobrej letní seriál je http://www.csfd.cz/film/263614-stav-beztize/ sežral jsem ho i přes jeho technologické nedostatky jedním dechem. A o jeho potenciální kvalitě svědčí i to že ho snad prej budou dávat na primě coolu. To doporučuju. Má jen jednu řadu => žádný zdržování 🙂

  4. Ládínek
    20:39 - 28. Srp , 2010           

    Jinak Derren Brown – magie a manipulace mysli je velmi zajímavé pokoukání – kdysi jsem to měl stažené viděl to nejednou!

  5. xxENDxx
    0:00 - 29. Srp , 2010           

    Defying gravity je Beverly Hills 90210 ve vesmíru a ještě to nemá konec… protože to v půlce zrušili 😀

  6. Ajvngou
    9:57 - 29. Srp , 2010           
  7. Alleska.Č
    19:35 - 1. Dub , 2011           

    Uznávám, asi je ten článek napsaný dobře.Ale všude , kam se podívám se jen kritizuje.To tu pak máme CSI effeect, House Effect,The Mentalist Effect. Já osobně tyhle seriály miluju, už jen proto že tohle jsem prostě já, a když se House nebo nedej bože Simon pěkně usměje, jsem totálně v prdeli a slintám u obrazovky.Za další, mě tohle dycky bralo, a vždycky brát bude, a vsadím se, že najdu nekonečně mnoho dalších lidí co to cítí podobně jako já, a nejradši by zabili autora tohoto článku!!A v neposlední řadě .. já jsem se vždycky chtěla odlišovat od ostatních (Ale to je to úúúplně nejmenší proč se na to koukám) A za další..Vás baví například takové sračky, jako je Ordinačka, Sežermizáda,Ulilce a podobné důchodcovské seriály?A za další, vždycky jsem chtěla okusit aspon něco z jiných států.Tihle lidi se stali mým takovám tajným vzorem.Fascinuje mě i to prostředí, ve kterém se to odehrává..Mě je jedno, co říkají ostatní, mě se tohle prostě libí.A tohle je můj názor na věc 🙂

  8. Duerre
    19:41 - 1. Dub , 2011           

    This article is bullshit!!!!!!!!!
    No more to say

  9. Ajvngou
    21:49 - 1. Dub , 2011           

    @Alleska.Č: Z čeho usuzuješ, že lidi tady sledují Ordinace apod.? Projeď si blog a místo průměrnýho Mentalisty se podívej i na jiný, o dost lepší kusy.

    A když už zmiňuješ House – líbí se mi.

    @Duerre: Your comment is bs… No more to say.

  10. Ancaz
    15:31 - 1. Srp , 2011           

    Autorovi článku budiž pochvala za propracování, ale…¨
    Upřímně řečeno se mi zdá, že tady tak trošku přichází v úvahu rčení Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde.
    Z nějakého důvodu, nejspíš úplně mimo mísu, vás mentalista sejří, no prosím, vaše věc. Dobře polovina problémů, které jste uvedl je diskutabilní.
    Opravdu v těch 42 minutách není nic, co by se líbilo? Určitě ano. Možná jste až moc hnidopyšský, ale to je věc názoru.

  11. Patrick
    0:17 - 23. Lis , 2011           

    Tvůj článek je totálně ovlivněnej tvym osobnim negativnim názorem. Seriál je to bombastickej, bezkonkurenční u kriminálek a pod.

  12. Zdeněk
    17:36 - 8. Úno , 2012           

    Pro někoho kdo potřebuje mit všechno vysvětleny možná nuda 😀 navíc když chceš vysvětlení podívej se na více částí… Já osobně mám rád mentalistu i Dr.House, ale když sme u toho v Dr.Housovi je nejčastější objasnění infekce! Nevím jak může napsat recenzi na seriál někdo kdo viděl jen pár částí. A nevím co máš s fintama kamery alespon to není přeplácané. Hodnocení je velmi subjektivní on člověka co tomu nerozumí… Viděl jsem mnoho dílů různých kriminálek každá má něco svoje a u mentalisty je také jisté kouzlo. Stejnou kritiku ba i lepší můžeš napsat na tvého Colomba apod.

  13. JOin
    19:28 - 4. Bře , 2012           

    No, já bych Mentalistu zas tak hrozně neviděla… Je to (podle mě) nejlepší seriál :D. Každý má jiné gusto a když už chtějí udělat něco takového, jako je mentalista, tak to prostě nemůžou jenom tak z fleku vysvětlit… To by pak nemohly být další díly a to by fanoušky mrzelo 😀 Navíc ten, kdo chce přijít na kloub Janeovým metodám, ať si pořídí knížku Mentalista, vysvětlí vám dost věcí, které jsou mimo jiné i v seriálu.

  14. Olinka
    9:15 - 21. Čvn , 2012           

    Tedy dost jsem se nasmála. Já osobně vidím Mentalistu jako jediný pořádný seriál po mnoha letech, u kterého si člověk odpočine a zasměje se. Ano, je to místy až dětsky naivní, ale v tom je právě to kouzlo! Je to úleva po všech těch smrtelně vážných CSI, Myšlenkách zločince, Odložených případech a já nevím co ještě.
    A mezi námi. Že je hloupá otázka, zda bylo auto benzím nebo diesel? Já jsem holka a poznám to podle zvuku bezpečně 🙂 Je vidět, že autor článku neholduje autům.

  15. Carla007
    15:13 - 14. Čvc , 2012           

    Zajímalo by mě, zda jsi ty někdy dokázal zplodit něco, co by s úžasem sledovalo tisíce lidí. NE! Nebo jsi snad odborník na hypnózu? NE! Protože kdybys byl věděl bys, že drtivá většina věcí které Patrick Jane provádí, jsou možná… Právě proto, že jsi z nějakého neznámého důvodu vůči němu tolik zaujatý, nemohl jsi si zjistit že existuje kniha od Simona Winthropa, která všechny jeho triky popisuje. Je skvělá a doporučuji jí tobě, ale hlavně všem fanouškům, kteří se donutili přečíst tento nudný, článek od nudného člověka, který závidí slávu těm, co si jí skutečně zasloužili! A abys věděl, jdu se právě teď ve svých patnácti letech smát humoru, který je podle tube pro mamky a taťky poslouchající Michala Davida. 😛
    Roll tide!

  16. Ajvngou
    15:33 - 15. Čvc , 2012           

    Jsem starý závistník, co nikdy nic nedokázal. Dostala jsi mě.

  17. Carla007
    11:23 - 19. Čvc , 2012           

    No to asi jo.

  18. Kdo to cte je pako
    22:01 - 27. Zář , 2012           

    Mentalista je (podle mě) nej nej serial. V tom článku ho kritizuješ např. za to, že nevysvětlí, jak to udělal. Jen si namáhej svůj (podle mě) slepičí mozek a snaž se to pochopit. Serial by ztratil kouzlo, kdyby každý blb jako ty (podle mě) věděl, jak své triky provádí. A když se ti to nelíbí tak na to nečum.

  19. Naty
    23:05 - 1. Led , 2013           

    Mentalista je po seriálu Doctor Who(to je ale úplně jiná kategorie) mým nejoblíbenějším seriálem. Celý vyšetřovací tým je skvělý. Hlavně Patrick s Teresou, s něma je tam sranda 😀 A to že to nevysvětlí je mi úplně jedno, stejně i když to vysvětlí jsem fascinovaná tím, jak si může takových věcí všímat 😀 Takže díky ža článek pro zasmání 😀

  20. Ajvngou
    14:42 - 3. Led , 2013           

    Některým stačí málo.

  21. Autorovi tomuto článku
    18:30 - 10. Kvě , 2013           

    Hochu, nemám slov, ten tvůj článek je pro smích 😀 Asi jsi si myslel, že když něco takovýho napíšeš, tak budeš pyšný na to, že ses vůbec na tolik řádků zmohl a bude tě hřát u srdce, že jsi napsal tak dlouhý článek……
    Raději se těmto aktivitám již více nevěnuj, uděláš lepší 😀

  22. Ajvngou
    11:29 - 11. Kvě , 2013           

    Tyhle rádoby urážlivý komentáře mají jednu věc společnou: nemají protiargument.

  23. Spravedlivá
    21:22 - 24. Říj , 2013           

    vsadím se, že jsi mentalistu vůbec neviděl. kdybych tě potkala, tak bych tě nejradši ukamenovala. za tenhle článek by ses měl stydět, radši se zahrab pod zem, dýchalo by se mi bez tebe líp. je mi z tebe na zvracení. všichni kluci jsou stejný. píšeš to jen proto, aby sis pozvedl svý malý pitomý klučičí ego. ale každý má svůj vkus, nedívej se když se ti nelíbí a takový články nepiš. poslední slova na závěr : tvoje odpovědi jsou chabé. končím, jsem spokojená. 🙂

  24. Ajvngou
    14:29 - 25. Říj , 2013           

    Nejlepší komentář, jdu ho postnout na facebook, kvalita!
    Update: lidem se to líbí… Napiš ještě něco, díky.

  25. Ládín
    20:53 - 25. Říj , 2013           

    Hehe. Borkou evidentne nejakej kvalitne vyjebal, a ma z toho pocuchany hormony. V dusledku sleduje v bedne nekoukatelny sracky, tvrdi ze se ji libi a na konec jeste pise slataniny pod recenze.

  26. AM
    20:48 - 10. Lis , 2013           

    Prohlášení předem: fakt nejsem žádná naivka, moje nej filmy jsou o vetřelcích a predátorech. Jediný seriál, který jsem fakt sledovala až do konce byl Dexter, i když jsem s ním chtěla skoncovat hned, jak podřízl bráchu místo Debry.
    Pro mě je jediným argumentem proč se dívám na mentalistu vlastní blbost, protože mě fakt čím dál tím víc nevýslovně štve, že nemám ani jen náznak tušení, kdo je ten úchyl Rudý John. Tajně taky doufám, že ve finále toho nerealistickýho čáryfuka Patrika rozpáře od brady až po stydkou kost. Pro jiný konec mám nulovou toleranci. Nakonec ale respekt k tomu, že s Teresou neskočili hned do postele.

  27. Šerif Thomas McAllister
    18:36 - 13. Lis , 2013           

    Jsi smradlavý kokot.

  28. AM
    10:46 - 14. Lis , 2013           

    Vzhledem k tomu, že nejsem chlap, tak by spíš sedělo :“Jsi smradlavá pintráda!“ Jestli tedy vůbec víš, o co jde.

  29. Ajvngou
    17:54 - 15. Lis , 2013           

    Možná to bylo na mě… V tom případě: „Jsem! A jsem na to hrdý.“

  30. Drunk_Queen
    19:15 - 25. Kvě , 2014           

    Já bych Mentalistu zas tak zle neviděla. Nic nepochopitelného jsem nepostřehla, stačí trochu přemýšlet. Jestli někdo kouká na televizi jak tupá ovce je jeho věc. A kvůli těmto neuživatelům šedé kůry mozkové se má všechno polopatě vysvětlovat jak v pořadu o vaření? To je hloupost.
    Jsem holka a rozdíl mezi dieselovým a benzínovým motorem (v tom jak zní) rozhodně poznám. To je o tom mít nějaký základní rozhled a na autě nerozeznat jen jeho barvu.
    Tým vnímám jako celek a minimálně bez Lisbonové a Choa by Mentalista tak trochu vařil z vody.
    Za to, že se Rudý John objeví občas a jinak se o něm moc nemluví, jsem ráda, protože když se v cca 4. řadě začal objevovat o dost častěji, nechybělo moc, abych si začala říkat „Už zase? Řešte už něco jiného! Prosííím!“. Takhle je Rudý John někdo, kdo se občas objeví, aby ukázal svou sílu. A že se neřeší v každé epizodě? Takhle to je v každé (minimálně americké) kriminálce. Vemte si Castlea – Beckettová případ své matky taky v každém díle neřešila. I v rámci příběhu to dává smysl – když nejsou žádné další stopy, tak zkrátka nemá smysl to pořád řešit.
    Rozumná střídmost kamery v Mentalistovi se mi líbí. Ono různé barevné pruhy v CSI, u Miamské odnože doplněné o můj neustálý strach, že má televize někde chytla žloutenku, za chvíli člověka začnou štvát. Z Janea tady děláte nějakého maxi věštce, ale v CSI jsou věštecké praktiky na denním pořádku. Ono poznat vraha (povoláním kuchaře) podle toho, že má pořezaný prst, je minimálně dosti zvláštní.
    Samozřejmě, každému člověku se líbí nebo jiného, každý je schopen rozumnou kritiku brát s pochopením. Tenhle článek ale působí stylem – za každé negativum, které najdu, dostanu milion. Tahle přehnaná kritika je podle mě trochu přehnaná, protože takhle rýpat do seriálu, který mají lidé rádi, ale i do lidí, kteří ho mají rádi, je trochu přes čáru.
    Mentalistu sice každý týden povinně nevyhledávám, ale velmi ráda se podívám. Podle mě je to velmi sympatický seriál.

  31. anonim486
    19:58 - 11. Čvn , 2014           

    ahoj, ví někdo z vás na 100% kdo je rudý john?

  32. pes
    3:48 - 13. Úno , 2017           

    Né fakt milej ajvngou není objektivní a fakt neumí hodnotit. A tim nechci říct jestli je Mentál ista skvělej nebo neskvělej. Jediný co je jistý že pánešek tady je trošíšku vocásešek.

  33. Eliška
    2:27 - 10. Úno , 2018           

    Dobrý večer,
    chápu Váš osobní subjektivní názor, ale bohužel se s nim neztotožňuji. Sto lidí, sto chutí.. Pořád si říkám, že by ale možná bylo dobré kouknout na více dílů (hlavně tedy 5.,6., popřípadě 7.serie), jelikož je tam řada rozuzlení a point, které jak jste výše psal, seriálu podle Vašeho názoru chybí. Spíše jste k nim nedošel. Ve článku píšete:,,Slibná linka v úvodním pilotu se sériovým vrahem Rudým Johnem se rozplyne hned na konci.“ Je pravda, že v prvních sériích se od této linky opouští, ne tak úplně. Právě v 5. a v začátku 6.série se řeší velmi často Rudý John a ,,mentalista“ hledá, nachází stopy a Rudý John se mu samozřejmě (ano, prvoplánově) ukáže. Myslím si, že i když tento seriál má své mouchy (jako všechno), má pointu, což se u typických seriálů a kriminálek tolik nevidí, a za to má moje subjektivní plus. Pointa není pouze v R.Johnovi, ale i v poslední sérii s T.Lisbonovou. I když to může být vnímáno jako klišé, musím říct, že mě to potěšilo, ale to už je opravdu na názoru a chuti každého. 🙂 (Nechci prozrazovat konec.)
    Jinak co se týče té hypnózy, velmi mě to zajímalo a začala jsem se o to trochu zajímat. Jsou borci, kteří člověka zvládnou zhypnotizovat klidně do pár sekund.
    Jinak jeho ,,triky“ (psychologické principy, sugesce atd.) mi zase tak neuvěřitelné nepřipadají. Některé jsou naopak i podložené v literatuře (př.: Tajemství mentálního tréninku, Mentalista, obyčejná knížka psychologie nebo kniha o řeči těla).
    Nechci Vám vyvracet Váš názor, každý máme právo na názor a každý máme rádi jiný typ filmů, proto máme tolik žánrů a všeho, jen bych byla ráda, abyste to viděl i z jiného úhlu pohledu.
    Hezký zbytek večera.
    Eliška 🙂


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/42073/virtual/www/wp-content/themes/dum-dum-ajvngou/comments.php on line 72